Du er her:
  • Debutantpris
  • Susanne Kathlen Mader tildelt debutantprisen

Susanne Kathlen Mader er tildelt Norske Kunstforeningers debutantpris i samarbeid med NorgesGruppen for verket Hendelser i stor høyde.

Norske Kunstforeninger gratulerer!

«Hendelser i stor høyde», Susanne Kathlen Mader, installasjon/maleri på vegg, 2013. Foto: Susanne Kathlen Mader

Norske Kunstforeningers debutantpris i samarbeid med NorgesGruppen er på 50 000 kroner, og deles ut årlig til en debutant på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen.

Prisvinner Susanne Kathlen Mader er født i 1964 i Walsrode i Tyskland. Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Braunschweig. Siden 1998 har Mader bodd og arbeidet i Norge. I tillegg til å ha hatt separatutstillinger og deltatt i gruppeutstillinger, står hun også bak flere offentlige utsmykninger.

Tross at Mader allerede er en godt etablert og erfaren kunstner, er dette første gangen hun deltar på Høstutstillingen. Installasjonen Hendelser i stor høyde er laget direkte på veggen i Kunstnernes Hus.

Installasjonsverket inntar veggen med en direkte iøyenfallenhet og rytmisk lekenhet. Med gjenklang fra en konstruktivistisk tradisjon lader kunstneren veggen med fargeplan, store geometriske former, hårfine linjer og skulpturelle objekter; sammenstilt i kontrollerte, men dynamiske møtepunkter. Som et oppløst partitur utfoldes komposisjonen, behersker både balanse og ubalanse, tyngde og letthet, med et overbevisende håndverk og stilsikker koloritt.
    Utdrag fra juryens begrunnelse

Formålet med Norske Kunstforeningers debutantpris i samarbeid med NorgesGruppen er å løfte fram og synliggjøre norske samtidskunstnere. Prisen ble opprettet i 2010, og har siden 2011 blitt delt ut i samarbeid med NorgesGruppen.

– Det var en svært gledelig og stimulerende overraskelse. Jeg hadde ikke tenkt på kunstpriser i det hele tatt, sier Susanne Kathlen Mader om pristidelingen.

Samarbeidet med NorgesGruppen sørger også for at debutantprisvinneren kan vise en separatutstilling i et utvalg kunstforeninger. Til utstillingsturneen blir det laget en katalog, utviklet en formidlingspakke og arrangert kunstnersamtaler.

Susanne Kathlen Mader, foto: Kjell Varvin.

– Jeg gleder meg til å vise mitt arbeid i flere norske kunstforeninger. Slik kan jeg også bli bedre kjent med flere landsdeler og kunstmiljøer i Norge. Utstillingene jeg hadde i fjor i Haugesund Billedgalleri og Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær var en god erfaring og ga mersmak. Det er mange profesjonelle, engasjerte og entusiastiske mennesker rundt omkring i landet som skaper et vitalt kulturliv.

– At vandreutstillingen følges opp med en katalog og formidling er viktig for at utstillingene skal få et større nedslagsfelt. Med den økonomiske støtten både til meg og kunstforeningene forstår man at det koster penger å lage en utstilling, noe som blir ofte glemt.

2300 søkte i 2013 om å delta på Høstutstillingen, av disse ble 95 kunstnere plukket ut til å delta på årets utstilling. Hele 45 av de 95 deltagende kunstnerne er debutanter.

Tidligere prisvinnere
    2010: Gunvor Nervold Antonsen
    2011: Serhed Waledkhani
    2012: Marthe Elise Stramrud

Prisen blir overrakt under den offisielle åpningen av Høstutstillingen, lørdag 14. september kl. 13.00.

Årets jury har bestått av:
    • Rami Maktabi, styreleder Norske Kunstforeninger
    • Trude Lyng, styremedlem Norske Kunstforeninger
    • Marianne Hultman, daglig leder/intendant Oslo Kunstforening
    • Gunvor Nervold Antonsen, jurymedlem Den Nasjonale Jury 2013,  Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen

FOR MEDIA

Bildene kan brukes fritt ved omtale av prisen, men krediteres fotograf:
    • Portrettfoto av kunstner Susanne Kathlen Mader. Foto: Kjell Varvin
    • Installasjonen Hendelser i stor høyde på Høstutstillingen. Foto: Susanne Kathlen Mader

PRESSEKLIPP

Anmelder Oda Bahr om Høstustillingen i Dagsavisen 13. september:
    Sober skjønnhet er en annen trend på Høstutstillingen 2013. [...] Veggskulpturen «Hendelser i stor høyde» av Susanne Kathlen Mader har den visuelle styrken og skjøre balansen til en Calder-uro.
    LES HELE ANMELDELSEN: Den søte kløe

Anmelder Marte Midtsund på kunstforum.as:
    Jeg bet meg spesielt merke i Susanne Kathlen Maders Hendelser i stor høyde. Malt direkte på veggen plasserer verket seg et sted mellom maleri og skulptur, og assosiajonene til Kasimir Malevich og Kandinsky er påfallende. Etter å ha karret meg forbi rader med videokunst og konseptuelle skulpturer som prøver for hardt opplevde jeg Maders installasjon nærmest som en åpenbaring i sterke farger og klare linjer. Norske kunstforeninger i samarbeid med Norgesgruppen deler hvert år ut en debutantpris, og i år gikk den til Mader for dette verket. [...] Hendelser i stor høyde spiller på de rene linjene, det sansbare og det taktile. Det er en bevissthet omkring kunstens historie som gir installasjonen en ekstra dybde. Jeg ser Maders verk som en avvisning av regjerende ideer om hva kunst i dag er og skal være, uten at det oppleves som noe resignasjon, og jeg tok meg selv i å for en gangs skyld bare «se».
    LES HELE ANMELDELSEN: Visuelt og stillferdig

Bestill nyhetsbrev fra Norske Kunstforeninger

Norske Kunstforeninger – Besøk: Kongens gate 2, 5. etasje – Post: Postboks 477 Sentrum, 0105 Oslo – Telefon: 22 42 20 35 – E-post: post@kunstforeninger.no