Skip to content
Norske Kunstforeninger

A K Dolven. amasone

A K Dolven. Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

A K Dolven har jobbet internasjonalt som kunstner i over fire tiår. Nå inviterer hun publikum til en sanselig opplevelse i og rundt Nasjonalmuseet.

Med sine videoinstallasjoner og filmprojeksjoner, malerier og skulpturer, fotografier, lydverk og tekst, utforsker Dolven det universelle gjennom det intime.

Ved å undersøke spenningsfeltet mellom det kjente og ukjente, åpner Dolvens verk for nye blikk og perspektiver på verden som omgir oss. Til tross for en stor variasjon i materialer, formater og uttrykk, inneholder hennes arbeider noen til- bakevendende tematikker: naturens og kroppens forhold til tid og kultur.

På tvers av sine arbeider utforsker Dolven natur- fenomener som lys og mørke, landskap og vær. Tåke spiller en viktig rolle i ett videoverk, mens flytende isfjell er fokus i et annet.

Menneskets tilstedeværelse undersøkes på tilsvarende måter, både i naturlig og kulturell forstand. I det fem meter høye maleriet

 ”This is a tall political painting” har kunstneren dekket overflaten med et mønster av lange, re- petitive linjer dannet av sine egne fingeravtrykk. Slik inviterer hun oss dermed til å reflektere over spørsmål om identitet og uttrykk.

Kroppen er også mer konkret til stede, om enn noe gåtefullt, i mange av Dolvens arbeider, blant annet i en serie verk der flere kvinnelige torsoer er vendt mot et vakkert nordnorsk sjølandskap.

I videoverket ”amazon” ser vi nærbilder av en androgyn skikkelse som skyter piler med bue, en moderne utforskning av den gamle greske myten om den kvinnelige amasone-krigeren.

Gjennom tidene har kunstnere forsøkt å formidle tidløse og universelle følelser. Den sårbare selv- tilliten hos ungdommer utforskes for eksempel

i ”puberty”, Dolvens hyllest til Edvard Munchs maleri med samme tittel. Med referanser til flere kunsthistoriske forbilder som Helene Schjerfbeck og Peder Balke, knytter A K Dolven fortid og nåtid sammen.

utsnitt A K Dolven. amazon, 2005 16mm filmstill camera: Vegar Moen