Formidling og formidler
”Samtale med A K Dolven: Å formidle et kunstnerskap” ved Elin-Therese Aarseth
En retrospektiv utstilling gir mulighet til å reflektere over en kunstners karriere, utvikling og innflytelse. A K Dolven har omtalt arbeidet med utstillingen på Nasjonalmuseet som «en oppdagelsesreise». I samtalen ser vi nærmere på hva hun har oppdaget i prosessen, og hvordan dette har påvirket både nye forståelser av eget kunstnerskap og den kunstfaglige formidlingen av Dolven anno 2025.
“Gothic Modern. Fra mørke til lys” Ved Lin Stafne-Pfisterer
Lin Stafne-Pflsterer vil i dette foredraget fortelle om arbeidet med utstillingen “Gothic Modern. Fra mørke til lys”. Utstillingen åpner for en ny forståelse av kunsthistorien og modernistenes syn på middelalderen generelt og gotikken spesielt. Modernistene ble opptatt av eksistensielle spørsmål om liv og død og mennesket som del av naturens livssyklus. I den
gotiske kunsten fant de sterke følelsesmessige uttrykk som skulle berøre betrakteren. Utstillingen inviterer til å rette oppmerksomheten innover og reflektere over hva vi ser, men også hva selve kunstopplevelsen gjør med oss. Emosjonelle bilder fra middelalderen og renessansen konfronterer oss med allmennmenneskelige spørsmål, som frykten for lidelse, sult, smerte og død, men også tilgivelse, kjærlighet, sex og drømmen om evig liv. Omkring århundreskiftet 1900 viser verk av Arnold Böcklin, Edvard Munch og Käthe Kollwitz m.fl., at de ble inspirert av den eldre kunsten og eksistensielle spørsmål. Hvordan
"Praktisk formidling i Nasjonalmuseets samlingspresentasjon»
Formidlingstilbudene ved Nasjonalmuseet inngår i en større helhet, representert gjennom hele samlingspresentasjonen og er basert på prinsippene om flerstemmighet, deltakelse og dialog. Gjennom disse tilbudene ønsker vi å invitere publikum til å engasjere seg aktivt med kunsten.
Mariken Kramer vil presentere de praktiske og sanselige formidlingstiltakene i samlingspresentasjonen. Disse aktivitetene, rettet mot barnefamilier, er plassert i benker og hyller i flere utstillingsrom, i direkte kontakt med kunsten. De er utviklet for å legge til rette for at barn og voksne kan utforske sammen i relasjon til verkene og tematikken i hvert rom.
Mariken Kramer er utdannet billedkunstner og har ved siden av egen praksis jobbet som Kurator formidling ved Nasjonalmuseet siden 2019.