Råd om søknadskriving
De fleste frivillige organisasjoner er avhengige av å søke om støtte til ulike arrangement, prosjekt og aktiviteter. Siden det ofte er mange om benet, er det viktig å kunne skrive en god og poengtert søknad.
For det første gjelder det å finne det rette fondet eller institusjonen å søke om penger til det aktuelle prosjektet. Det er ikke vits i å søke om penger dersom man ikke oppfyller retningslinjene. Det heller er ikke noen god idé å lyve om hva du vil gjøre, bare for å tilpasse deg støttegiveren.
De fleste institusjoner og fond har egne søknadsskjemaer, bruk i så fall dem. Les retningslinjene for å søke om penger nøyer. Dere som ikke har søknadskjema, har i det minste ofte listet opp hvilket punkt søknaden må innhalde – pass på å få med alle disse. Dersom du er i tvil om noe, kan du gjerne kontakte den aktuelle institusjonen og få råd om hvordan dere ønsker at en søknad skal se ut.
Her er noen generelle tips til hvordan en søknad kan utformes:
Få med all kontaktinformasjon, adresse, kontaktperson, mobilnumre og e-postadresse
Gi aller først en kortfattet presentasjon av prosjektet og hvor mye penger dere søker om.
Deretter en kort presentasjon av egen organisasjon.
Gi så en litt mer utfyllende skildring av prosjektet dere søker penger til (men hald det så kort og presist som mulig). Forklar hva dere trenger penger til og hvorfor. Gi en god faglig begrunnelse til hvorfor dette er et prosjekt som bør motta støtte.
Sett opp et budsjett med oversikt over utgifter og inntekter.
Til slutt en kort oppsummering og en linje om hvorfor nettopp dere bør få støtte.
Vi har lagd et eksempel på hvordan man kan sette opp en søknad om støtte. Dette er selvsagt ingen fasit på hvordan en søknad skal være, men kanskje kan forslaget likevel være til hjelp.
Husk at de fleste institusjoner har krav om rapportering når prosjektet er gjennomført. Ofte finnes det egne skjema man skal bruke til dette, og pass i alle muligheter på at dere overholder fristen.