Skip to content
Norske Kunstforeninger

Årsmøtet

Årsmøtet er kunstforeningens høyeste organ, hvor medlemmene tar beslutninger som styrer organisasjonen. Stemmeretten er lik for alle medlemmer, og årsmøtet velger et styre som leder organisasjonen gjennom året. Vedtatt budsjett, handlingsplaner og andre saker som står på dagsorden, definerer styrets arbeid i kommende styreperiode. Årsmøtet har makten til å forme kunstforeningen, og beslutninger tatt på årsmøtet kan kun endres gjennom et nytt årsmøte. Styret er forpliktet til å følge årsmøtets beslutninger.

Før årsmøtet

God planlegging er avgjørende for et vellykket årsmøte. Styret har ansvar for å sende ut innkalling til møtet i god tid, i henhold til foreningens vedtekter. Innkallingen må inneholde informasjon om tid og sted for møtet, samt dagsorden og relevante sakspapirer som årsberetning, regnskap og forslag til budsjett for kommende år.

Det er også viktig å gi medlemmene mulighet til å fremme egne saker. Medlemmene må få god informasjon om hvordan forslag skal sendes inn innen en gitt frist, slik at de kan inkluderes i dagsorden. Som styremedlem bør du sette deg inn i sakene som skal behandles på årsmøtet, og være forberedt på å svare på spørsmål eller gi innspill.

Hvordan gjennomfører vi et årsmøte?

Årsmøtet bør være en positiv opplevelse for deltakerne, med tydelig struktur. Informasjon om tid, sted og påmelding skal være tilgjengelig for medlemmene. Følg vedtektene nøye, da de regulerer gjennomføringen av årsmøtet. Innkallingen, sendt digitalt eller via post, skal inkludere tidspunkt, sted, agenda og kontaktperson. Innkallingen skal sendes i god tid, helst 20 dager før årsmøtet, minimum 8 dager.

Lederen åpner møtet og leder prosessen, men årsmøtet velger ofte en egen møteleder for selve gjennomføringen. Møtet følger en fast struktur, der alle punkter på dagsorden gjennomgås. Vanlige punkter på et årsmøte kan være:

  1. Godkjenning av innkalling og dagsorden: Medlemmene godkjenner at møtet er korrekt innkalt og at dagsorden kan følges.

  2. Årsberetning: Styrets leder presenterer årsberetningen, som oppsummerer foreningens aktiviteter og resultater fra det foregående året.

  3. Regnskap og budsjett: Økonomiansvarlig presenterer regnskapet for fjoråret, som må godkjennes av årsmøtet. Budsjettet for det kommende året legges også frem til diskusjon og vedtak.

  4. Valg av nytt styre: Medlemmene velger nye styremedlemmer. Det er viktig at valgkomiteen på forhånd har presentert kandidater til de ulike vervene.

  5. Innkomne saker: Eventuelle forslag som medlemmene har sendt inn til årsmøtet, tas opp til diskusjon og avstemning.

  6. Eventuelt: Her kan mindre saker tas opp som ikke krever formelle vedtak.

Alle medlemmene har stemmerett på årsmøtet, og vedtakene fattes vanligvis med simpelt flertall, med mindre vedtektene spesifiserer noe annet.

Hvordan inkludere alle i årsmøtet?

For å få til et effektivt medlemsdemokrati er tidlig, saklig, og forståelig informasjon avgjørende. Sett av tilstrekkelig tid til diskusjon, skap god stemning og forklar nøye hvorfor saker står på dagsorden.

Hvem kan delta og har stemmerett?

Alle kan møte i et årsmøte, men kun betalende medlemmer har stemmerett. Medlemsrettigheter og deltakelse følger vedtektene. Generelt har alle betalende medlemmer stemmerett, mens ikke-medlemmer kan få observatørstatus uten rettigheter. Vedtekter definerer også stemmerettsregler.

Valg

Årsmøtet velger et nytt styre, hvor tydelige vedtekter og rutiner sikrer demokratisk deltakelse. En valgkomité anbefaler kandidater, og selve valget kan gjennomføres ved akklamasjon eller skriftlig stemmegiving. Det er viktig at valgkomiteen har gjort en grundig jobb for å finne best mulig kandidater til styret.

Hva må legges frem på årsmøtet?

Godkjenning av innkalling, valg av ordstyrer og referent, behandling av årsmelding, regnskap og budsjett, handlingsplan, vedtektsendringer, innkomne saker, og andre diskusjonsposter utgjør årsmøtets agenda.

Årsmeldingen

En årsmelding er en rapport fra styret som oppsummerer kunstforeningens virksomhet det siste året. Den gir en oversikt over foreningens aktiviteter, resultater og økonomi, og fungerer som viktig dokumentasjon av det arbeidet som er gjort.

Protokoll

Protokollen er et viktig dokument for å dokumentere forslag og vedtak foretatt i løpet av årsmøtet. Under møtet føres referat, som deretter utgjør protokollen. Valgte referatskrivere, i samarbeid med to undertegnere, sikrer nøyaktighet. Protokollen dokumenterer årsmøtets beslutninger og deltakelse. Protokoll skiller seg fra referat ved at protokollen skal signeres og i all hovedsak kun inneholder forslag og vedtak. Et referat har gjerne med argumenter og innspill fra diskusjoner.

Etter årsmøtet

Etter årsmøtet er det viktig at referatet fra møtet distribueres til medlemmene. Referatet skal inneholde en oversikt over alle vedtak, samt hvem som ble valgt til ulike verv. Det nye styret samles så raskt som mulig for å diskutere oppgaver og fordele ansvarsområder, slik at alle er klare til å starte arbeidet for det kommende året. Det er også viktig at styret sørger for en god og smidig overføring av kunnskap og ansvar til det nye styret.

Tips for et vellykket årsmøte

1.  Planlegg tidlig

2.  Sjekk vedtektene nøye

3.  Åpne for medlemmers forslag

4.  Forbered sakene grundig

5.  Sørg for korrekt innkalling

6.  Valgkomitéen bør ha klare kandidater

7.  Velg en erfaren møteleder

8.  Vær godt forberedt og tilgjengelig digitalt

9.  Ha vedtektene tilgjengelige

10.  Legg til rette for en hyggelig atmosfære og takk alle involverte