Kamp om Kihle-samlingen
Det har vært en kamp i 30 år, forteller leder i Kihlestiftelsen, Jon Erik Halvorsen til avisen Gjengangeren. – Vest-Telemark museum i Tokke kommune ville gjerne overta bildene, de har både inngående kjennskap til Harald Kihle og en kyndig kurator, men slik ble det altså ikke. Harald Kihle tilbrakte mange somre i Vest-Telemark hvor han fant motiver til maleriene sine.
– Vi hadde en konferanse her, inne i Apenesgården, i 2021. Da kom ordføreren fra Tokke og krevde svar. Men daværende ordfører i Horten, Are Karlsen, holdt fast på at samlingen måtte bli i Horten. Dette var også noe Harald Kihle ønsket. Da Tokke kommune ikke lyktes med å skaffe den finansieringen de hadde regnet med, endte det til slutt med at de ga opp. Det endelige vedtaket om Kihlesamlingen ble gjort i Horten kommunestyre i september 2022. En gave på 1,2 millioner fra Sparebank1 stiftelsen BV har muliggjort at man kan fortsette arbeidet med katalogisering og digitalisering av samlingen. I tillegg har Bergesensstiftelsen bidratt.
Harald Kihle
Kunstneren Harald Kihle ble født i 1905 i Borre. Kommunen ble en del av Horten kommune i 2002. Den 23. mars åpnet utstillingen med 120 arbeider av Harald Kihle i Kihle-galleriet i Apenesgården i Horten. Utstillingen vises i to måneder. Galleriet blir drevet av Kihlestiftelsen og blir også brukt av Horten Kunstforening som er eier av Apenesgården. Gården er en av de eldste bygningene i Horten. Da Kihle døde i 1997, overtok stiftelsen i tillegg til verk av kunstneren selv og andre kunstnere 7000 bøker, ca. 20 000 notater, skisser, dagbokblad, brev, utklipp m.m. Kunstneren bidro selv til finansieringen av galleriet på nordsiden av Horten sentrum og var tilstede under åpningen i 1986. Selv om det har blitt jobbet med samlingen lenge, har de ennå ikke fullstendig oversikt. Kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke og Jon Erik Halvorsen begynte å nummere bildene, de kom til 400, men det finnes mange flere enn dette. De regner med å bruke ett til to år før de er ferdige.
Katalogisering av samlingen
14 personer har jobbet i lang tid for å sortere og finne fram i alt som er lagret i kjelleren, forteller Karl Lilletvedt som er styremedlem i Kihlestiftelsen og varamedlem i Horten Kunstforening – Nå henger en del av Harald Kihles arbeider på veggene, mye av dette har aldri vært vist tidligere.
Kihlegalleriet / Horten Kunstforening
23.03.–25.05.