Skip to content
Norske Kunstforeninger

Rom for ettertanke: Jannik Abel «Back to the Land»

  • Bildet viser utstillingen i en av overlyssalene på Kunstnernes Hus. Blå himmel ses gjennom takvindu. På vegger, fra taket og på gulv ser vi trestammer, trerøtter, greiner, kvister og innslag av beinrester fra dyr. Flere av stammene er røft bearbeidet med kniv og øks.
    Fra utstillingen «Jannik Abel. Back to the Land» på Kunstnernes Hus, Oslo. Foto: Tor S. Ulstein / Kunstdok
  • Bildet viser utstillingen i en av de to av overlyssalene. På gulvet ligger rundt 400 eggformede og runde treskulpturer som viser den indre teksturen av trærne, og hvor besøkende oppfordres til fysisk samhandling med verkene.
    Fra utstillingen «Jannik Abel. Back to the Land» på Kunstnernes Hus, Oslo. Foto: Tor S. Ulstein / Kunstdok

I 2016 besluttet Jannik Abel å legge hele sin kunstneriske prosess om til en miljøvennlig og mest mulig avfallsfri produksjon.  Og å gi en kommentar og skape en motvekt til overforbruket og miljøkrisen som preger samfunnet vårt i dag. 

I utstillingen Back to the Land på Kunstnernes Hus i Oslo, utforsker Abel temaer knyttet til å reetablere forbindelser til landskapet. Presentasjonen er samtidig en kritikk av hvordan slike forbindelser har blitt undertrykt over tid og hvordan vi forvalter naturen. 

"Kunsten har et ansvar i å ikke bare påpeke miljøkrisen, men også være en del av løsningen. Derfor lager jeg verk av materiale som allerede finnes, som jeg sanker nesten utelukkende fra naturen. Det som ikke blir kunst blir til ved eller jord.", skriver Abel på sin egen nettside. 

I samspill med naturen 

Back to the Land henter inspirasjon fra den globale Land Back-bevegelsen, som kjemper for å returnere land til urfolk og fremme en mer bærekraftig måte å leve på. Abels kunstnerskap føyer seg også inn under kategorien land art, som opprinnelig oppsto som et opprør mot det kommersielle fokuset i kunstverdenen: Verkene skapes ute og i samspill med naturen og er ikke utformet med tanke på museumssamlinger eller som investeringsobjekter. 

Tre-installasjonene som vises i salene i andre etasje på Kunstnernes Hus, er bearbeidet med sag og øks av materialer hentet fra skogen i Abels nærområde. Objektene ble fraktet med båt over fjorden og båret opp til Kunstnernes Hus i en prosesjon bestående av 150 mennesker. 

Refleksjon og samhandling 

I de to overlyssalene presenteres to store installasjoner, mens direksjonsrommet er viser det pågående prosjektet Skogsvitner: Håndlagede hytter oppført av restmateriale etter den omstridte flatehogsten, som påfører flora og fauna langsiktige ødeleggelser. 

Installasjonen De Uerstattelige består av et hundretalls stammer, kvister og innslag av bein. Her har Abel hugget inn trinn og spor, hvor «stigene» som hun kaller dem, symboliser tradisjonelle dødsritualer og sjelens ferd fra jord til himmel.  

Den andre store tre-installasjonen kalt Gjenforenerne, inviterer til berøring og dialog: Gulvet er dekket av rundt 400 runde treskulpturer som viser den indre teksturen av trærne, og hvor besøkende oppfordres til fysisk samhandling med verkene.  

Samtlige av de utstilte objektene returneres tilbake til skogen de ble hentet fra etter at utstillingen er avsluttet. 

Utstillingen vises på Kunstnernes Hus i Oslo frem til 9. mars 2025.  

Bildet viser utstillingen i en av de to av overlyssalene. På gulvet ligger rundt 400 eggformede og runde treskulpturer som viser den indre teksturen av trærne, og hvor besøkende oppfordres til fysisk samhandling med verkene.
Fra utstillingen «Jannik Abel. Back to the Land» på Kunstnernes Hus, Oslo. Foto: Tor S. Ulstein / Kunstdok

Om kunstneren 

Jannik Abel (f. 1973, Oslo) bor og jobber på Nesodden og utdannet seg ved Kunstakademiet i San Francisco på 1990-tallet. Abel arbeider med installasjon, fotografi, film og performance og har stilt ut i en rekke institusjoner og offentlige rom både nasjonalt og internasjonalt. De siste fem årene har kunstneren hovedsakelig arbeidet med stedsspesifikke arbeider og installasjoner i skogen, skapt utelukkende med håndkraft og enkle verktøy som sag, kniv og øks. 

Bildet viser pågående prosjektet “Skogsvitner” og vises i det såkalte “Direksjonsrommet” på Kunstnernes Hus. I rommet ser man et stort vindu ut imot Wergelandsgaten. På gulvet foran vinduet ligger et tyvetalls trestammer som er restmateriale etter den omstridte flatehogsten, som påfører flora og fauna langsiktige ødeleggelser.
Fra utstillingen «Jannik Abel. Back to the Land» på Kunstnernes Hus, Oslo. Foto: Tor S. Ulstein / Kunstdok.