Skip to content
Norske Kunstforeninger

Momsregler ved salg av kunst

Ifølge norsk lov skal ikke kunstnere betale merverdiavgift (moms) for salg av egne originale kunstverk. Dette gjelder også når omsetning av kunst skjer via en mellommann i kunstneren sin navn, såkalt formidlingssalg. Salg fra utstillinger i kunstforeninger vil normalt være formidlingssalg, som ikke er momspliktig.

I 2015 ble et privat galleri dømt til å etterbetale moms på salg av kunst, fordi retten ikke mente at det var bevist at salget hadde skjedd på vegne av kunstneren. For å unngå å havne i samme trøbbel som galleriet, er det viktig å gjøre det svært tydelig at kunstforeningen driver med formidlingssalg, og at kunstneren er den reelle selgeren.

Hør nyhetssak fra NRK om dommen: Momskrav ryster galleriene

Gode råd ved formidlingssalg

  • Skriv klare avtaler med kunstnerne dere formidler kunst på vegne av. Der må det fremgå at dere formidler kunsten på vegne av kunstneren mot en provisjon, men at kunstneren står som ansvarlig selger overfor kjøperen.

  • På faktura/salgsdokument/kontrakt må det stå tydelig at kunstneren er selger, og at kunstforeningen bare formidler salget på vegne av kunstneren. Dette er viktig for at kjøperen skal vite hvem som er rettslig ansvarlig ved eventuelle reklamasjoner/tvistesaker om kunstverket.

  • I årsregnskapet skal kunstforeningen bare føre provisjonen sin som inntekt. Det er ikke korrekt å føre hele salgssummen som inntekt og oppgjøret til kunstneren som en kostnad.

  • I utstillingslokalene til kunstforeningen bør det også gjøres klart, gjennom oppslag og i prisliste, at kunstforeningen formidler kunsten på vegne av kunstneren, og at kunstneren eier kunsten til ham blir solgt. En kan ikke regne med at publikum kjenner til at dette er vanlig praksis.

  • Ordet kommisjonssalg blir ofte feilaktig brukt i kunstverdene, i de fleste tilfellene er det korrekte å bruke begrepet formidlingssalg.I samråd med fagorganisasjonane Norske Billedkunstnere og Norske Kunsthåndverkere oppdaterte Norske Kunstforeninger i 2015 den retningsgjevande salskontrakten og utstillingsavtalen i tråd med dommen.

Moms ved enkelte typer salg

Det finnes noen tilfeller hvor salg av kunst fra kunstforeninger vil være momspliktig. Merk at plikten til å betale merverdiavgift først slår inn etter en inntekt på 140 000 kroner de siste 12 månedene.

I følgende tilfelle skal det betales moms (dersom man når omsetningsgrensen):

  • Ved andrehånds salg. Eksempel: kunstforeningen har kjøpt inn grafikkmapper, som blir solgt videre.

  • Dersom kunstforeningen selger kunst i eget navn. Dersom det ikke går frem av kontrakt/salgsdokument/faktura at kunstneren er den reelle selgeren.

  • Kunstauksjoner. Eksempel: kunstnere har donert verk til kunstforeningen, som så blir auksjonert vekk til inntekt for kunstforeningen.De kan også lese meir om momsfritak for kunst og kva som er momspliktig i publikasjonen Styrearbeid – er det noen kunst?

Fotografiske verk/ kunstneriske fotografi

Skatteetaten skriver på sine sider at en ikke skal legge moms på omsetning av kunstneriske fotografi. Ved vurderingen av om spiser fotografi skal bli sett som kunstnerisk, skal det blant annet bli lagt vekt på om fotografiet har interesse for en videre krets av personer, om det er ment for offentlig visning i galleri eller lignende og prisen. I tillegg må fotografiet være tatt av kunstneren, fremkalle under kunstnerens faglige instruksjonsmyndighet, signert og nummerert i et tall begrense opp til 30 og opphavsrettslig beskyttet som fotografisk verk etter åndsverkloven § 2 annet ledd bokstav f.